

Vedätyksen kohteena ollut HS julkaisi "arkipäivän rasismista" näyttävän jutun visualisointeineen.
Viikon 52/2022 luetuin
Helsingin Sanomien mainostama rasismikohu olikin vain räppärin julkisuustemppu
Helsingin Sanomat mainosti rasismista kertovaa kirjaa tarinalla, joka on osoittautunut valheeksi. Tarina oli pila, jolla räppäri yritti saada julkisuutta omille TikTok-videoilleen. Helsingin Sanomat kuitenkin otti valheen todesta ja käytti sitä rasismikirjan myynnin edistämiseen. Nyt räppäri vaatii omaa osuuttaan kirjan myyntituloista.
Pari kuukautta sitten Helsingin Sanomat julkaisi artikkelin otsikolla “Räppäriä luultiin ravintolassa ruokalähetiksi: Uusi tietokirja valottaa, mitä arkipäivän rasismille voidaan tehdä“. Jutussa mainostettiin vasta ilmestynyttä kirjaa, joka käsittelee “rasismia, antirasismia ja kokemuksia elämästä eri kulttuurien risteymässä Suomessa”.
Helsingin Sanomien jutussa toimittaja Hilla Körkkö kertoo, että räppäri Kingfish, oikealta nimeltään Remzi Rafle julkaisi Tiktok-tilillään videon, jossa hän kertoi nepalilaisessa ravintolassa tapahtuneesta tilanteesta. Tai siis väitetysti tapahtuneesta tilanteesta.
Väite: Luultiin ruokalähetiksi – sai ilmaiset ruuat
Remzi Rafle väitti videolla nepalilaisravintolan henkilökunnan luulleen häntä ruokalähetiksi ja ojentaneen hänelle ruokakassin kuljetettavaksi, vaikka hän oli mennyt ravintolaan ostamaan ruokaa itselleen. Videolla Rafle kertoo ottaneensa ruuat mukaansa ja kiittäneensä ilmaisesta ateriasta.
Toimittaja Hilla Körkkö käyttää väitettyä tapausta esimerkkinä siitä, “kuinka paljon ihmiset kohtaavat yhä edelleen Suomessa arkipäivän rasismia, esimerkiksi niin kutsuttuja mikroaggressioita ja etnistä profilointia”. Tässä tapauksessa väitetty “arkipäivän rasismi” tosin tapahtui maahanmuuttajataustaisten henkilöiden välillä, sillä Remzi Raflen mukaan ruokakassin hänelle ojentanut työntekijä oli “intialainen kaveri”.
Video oli pelkkä julkisuustemppu
Nyt näyttää kuitenkin siltä, että koko kertomus oli pelkkää vedätystä. Laudi-podcastissa äskettäin vieraillut Remzi Rafle kertoo, että hän keksi jutun saadakseen julkisuutta TikTok-videoilleen. Jutussa on ilmeisesti totta pohjalla sen verran, että Rafle on todellakin käynyt nepalilaisessa ravintolassa hakemassa ruokaa itselleen. Mutta se, että häntä olisi luultu ruokalähetiksi on vedätystä.
Kyseisen haastattelun otsikko on “Trollauksen aatelisia (vieraana Kingfish ja Gracias)“. Janne Lehmosen ja Tijan Foonin juontamassa ohjelmassa (kohdasta 12:45 alkaen) räppäri Kingfish eli Remzi Rafle kertoo julkisuustemppunsa taustoista. Hän luonnehtii nettimaailmaa “yhdeksi isoksi kusetukseksi”.
– Mä tajusin miten tää nettimaailma toimii. Pitää vain vetää niistä pikku naruista.
– Hauskinta tässä oli, että jotkut halus tehdä tästä mun tapahtumasta promon johonkin niiden kirjaan, joka oli tulossa, Remzi kertoo.
Ja niinhän siinä kävi, että Helsingin Sanomat julkaisi promoartikkelin, jossa tämä tarina oli mukana. Raflen mukaan Helsingin Sanomien toimittaja ei soittanut hänelle varmistaakseen tarinan todenperäisyyden. Toimittaja siis ilmeisesti piti tarinaa totena pelkän videon perusteella, vaikka TikTok tunnetaan siitä, että siellä julkaistaan paljon hupivideoita, joiden sisältö on pelkkää sepitettä.
Journalistin ohjeet: “Tietolähteisiin on suhtauduttava kriittisesti”
Helsingin Sanomat mainostaa tilaajilleen tekevänsä tosiasioihin pohjautuvaa journalismia, mutta tällä kertaa toimittaja Hilla Körkkö ei muistanut noudattaa journalistin ohjeita, joiden 8. kohdan mukaan “journalistin velvollisuus on pyrkiä totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen”.
Journalistin ohjeiden kohta 10 sanoo, että “tiedot on tarkistettava mahdollisimman hyvin – myös silloin kun ne on aikaisemmin julkaistu”. Ohjeiden kohta 12. korostaa samaa asiaa: “Tietolähteisiin on suhtauduttava kriittisesti. Erityisen tärkeää se on kiistanalaisissa asioissa, koska tietolähteellä voi olla hyötymis- tai vahingoittamistarkoitus.”
Kirjaa puffattiin valheellisella tarinalla
Toimittajan työssä on varauduttava siihen, että lähteenä käytetyllä henkilöllä on omat motiivinsa tietyn asian julkistamiseen. Hän saattaa esimerkiksi pyrkiä vahingoittamaan tietyn etnisen ryhmän (kuten suomalaisten tai nepalilaisten) mainetta, tai saamaan julkisuutta itselleen, musiikilleen tai kirjalleen.
Helsingin Sanomien toimittaja sisällytti TikTok-videolta peräisin olevan – myöhemmin valheeksi vahvistetun – tarinan juttuunsa, joka oli aivan puhdas puffi, eli artikkelin muotoon laadittu mainos. Jutussa mainostettiin kirjaa, jossa “mixed-suomalaisiksi” itsensä identifioivat henkilöt kertovat rasismista ja kokemuksista “elämästä eri kulttuurien risteymässä Suomessa”.
Helsingin Sanomien juttu vilisee woke-henkisiä muotisanoja, kuten etninen profilointi, rakenteellinen rasismi, arkipäivän rasismi, mikroaggressiot, sisäistetty rasismi, rasistinen ennakko-oletukset, rasistiset stereotypiat ja valkoinen herkkähipiäisyys.
Jutun tavoitteena on edistää kyseisen kirjan myyntiä, ja siihen tarkoitukseen toimittaja käyttää Remzi Raflen videota korostaakseen, että kirjassa väitetyt ongelmat ovat ajankohtaisia ja tosia. Tässä tapauksessa kyseessä oli kuitenkin pelkkä valhe: räppärin julkisuustemppu.
Räppäri: “Mun olis pitänyt saada tästä [kirjasta] rahaa”
Nyt Remzi Rafle haluaa oman osuutensa kirjan myynnistä, koska häntä on käytetty sen mainostamiseen. Videolta näkyy, että hän ei taida olla tälläkään kertaa aivan tosissaan.
– Mä haluan tuloja siitä kirjasta myöskin. Mun olis pitänyt saada tästä rahaa, Rafle sanoo Laudi-podcastissa.
Tijan Foon, toinen podcastin juontajista hoksaa, että kirjan mainostaminen valheellisella tarinalla heikentää koko kirjan uskottavuutta. Ihmiset saattavat ajatella, että kaikki kirjassa luetellut esimerkit “arjen rasismista” ovat totuuspohjaltaan samaa luokkaa kuin räppäri Kingfishin TikTok-hupivideo.
– Nyt jengi kelaa, että kaikki ne tarinat siinä kirjassa on vain bullshittiä, Tijan Foon kiteyttää.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- valkoinen herkkähipiäisyys rasistiset stereotypiat sisäistetty rasismi mikroaggressiot mixed-suomalaiset arkipäivän rasismi Tijan Foon Janne Lehmonen Remzi Rafle Kingfish Hilla Körkkö rakenteellinen rasismi Woke-ideologia etninen profilointi Intersektionaalisuus Journalistin ohjeet luotettavuus Antirasismi Valeuutiset Journalismi Helsingin Sanomat Rasismi
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Sananvastuusta kärkkäästi moralisoivan Helsingin Sanomien kaksi toimittajaa tuomittiin käräjillä Viestikoekeskus-jutussa

Monty Python-legenda tuomitsee nykymenon: Woke tappaa luovuuden

Valkoisten tappamisesta laulaminen ei ole vihapuhetta Etelä-Afrikassa
Viikon suosituimmat

Joka toinen somaliäiti Suomessa on yksinhuoltaja – onko yksinhuoltajuus oikeasti moniavioisuutta?
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Päivän pointti: Antti Lindtman sanoo vaalitentissä, ettei halua enempää humanitaarista maahanmuuttoa, kunnes puolueen raskaan sarjan kuiskaaja ilmoittaa, että kyllä haluaa – mistä oikein on kyse?

Luonnonvarakeskus ei vastannut määräajassa kansanedustajan tietopyyntöön susitietojen ristiriitaisuuksista – Antikainen: Salaileeko Luke jotakin?
Tiedotusvälineissä pohdittiin alkuvuodesta, miksi Luonnonvarakeskuksen (Luke) susien kanta-arvioiden määrän mukaan niiden lukumäärä ei ole Suomessa juurikaan kasvanut viime vuosina. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen lähetti Lukelle 24.3. virallisen tietopyynnön, jossa hän pyysi selvennystä susien määräarvioiden perusteista ja DNA-näytteiden käytöstä kanta-arvioissa. Luke toimitti vastauksensa tämän artikkelin julkaisemisen jälkeen.

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Vihreät ajavat järjettömässä autovihassaan alas Helsingin katuverkostoa – ”Ei kiusattaisi enää autoilijaa”, vetoaa varatuomari

Keskusta ja SDP karsivat terveyspalveluita kovalla kädellä Keski-Suomessa – ”Demarit olivat valmiita vielä rajumpiin palveluverkoston leikkauksiin”
Julkisten terveyspalveluiden saatavuus huolestuttaa kansalaisia eri puolilla Suomea. Esimerkiksi Keski-Suomen hyvinvointialueella palveluita karsitaan SDP:n ja keskustan johdolla rajusti.

Ukrainassa on meneillään Euroopan suurin mineraalivarkaus – Venäjä varastaa arvometallit miehittämiltään alueilta kiinalaisten avustuksella
Ukraina neuvottelee jälleen Yhdysvaltain kanssa mineraalivarantojensa hyödyntämisestä. Samaan aikaan Venäjä kiihdyttää valtaamiensa alueiden liittämistä itseensä ja ryöstää Ukrainan luonnonrikkauksia täyttä päätä. Apuna häärii monikasvoinen Kiina.

Taikaseinäsosialismi on edennyt Suomessa pisteeseen, jossa kaikki eivät enää ymmärrä eroa työstä saatavan palkan ja sosiaalietuuksien välillä – Purralta suorat sanat
Valtionvarainministeri Riikka Purra oudoksuu ajattelua, jossa puolueet kilpailevat rahan tuhlaamisesta eivätkä sen ansaitsemisesta.
Uusimmat
Toimitus suosittelee

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää